35 YAŞ ÜZERİNDE GEBELİK
Günümüzde pek çok kadın, değişik gerekçeler ile gebeliklerini ertelemektedirler.Tıbbi olarak 17 yaş altındaki ve 35 yaş üzerindeki gebelikler "riskli gebelik" olarak nitelenmekte ve o şekilde takip edilmektedirler.
Riskler nelerdir?
Biyolojik saat yaşamın bir gerçeğidir , 35 yaşın tek başına bir anlamı yoktur (yani 34 yaşında her şey normal iken 35 yaşında problemler birdenbire başlamaz) fakat şunu bilmekteyiz ki yaşla birlikte belli risklerin görülme ihtimali artmaktadır.
- Gebe kalmakta zorlanabilirsiniz:Kadınlarda yumurtalıklardaki yumurtaların kalitesi 30lu yaşlarla birlikte azalmaya başlar. Yumurtaların kalitesi azalır ,yumurtlama olayı seyrekleşmeye başlar.Bu gebe kalamayacağınız anlamına gelmez fakat gebe kalabilmeniz için gereken süre uzayacaktır.35 yaş üzerindeyseniz ve 6 aydır istemenize rağmen gebe kalamadıysanız bir kadın doğum doktoruna başvurmanız yerinde olacaktır.
- Çoğul gebelik şansınız artar:Yaşa bağlı olarak oluşan hormonal değişiklikler birden fazla yumurta atma şansını artırır , bu da çift yumurta ikizi oluşma ihtimalinizi artırır. Ayrıca gebe kalmakta zorlanıldığında başvurulan yardımcı üreme teknikleri de çoğul gebelik ihtimalinizi artırır.
- Gestasyonel diyabet geliştirme şansınız artar:Gebelik sırasında ortaya çıkan bir şeker hastalığı türüdür ve yaşla birlikte görülme ihtimali artar. Diyet,egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse de ilaç kullanımı gündeme gelebilir.
- Sezaryen ihtimali artar: burada pek çok faktör rol oynar.35 yaş üzeri gebelerde tansiyon yükselmesi,gestasyonel diyabet, plasenta previa (çocuğun eşinin rahim ağzını örtmesi) gibi komplikasyonlar daha sık görülür ve bunlar sezaryen ile doğum ihtimalini artırır. Ayrıca vajinal doğum eylemi sırasında problem çıkma ihtimali de artmıştır, böyle bir durumda da sezaryene başvurulacaktır.Çoğul gebelik durumunda da büyük ihtimalle doğumunuz sezaryen ile gerçekleştirilecektir.
- Kromozom anormalliklerinin görülme ihtimali artar: İlerleyen yaşla birlikte Down sendromu gibi kromozom problemlerinin görülme ihtimali artar.
- Düşük riski artar:İlerleyen yaşla birlikte düşük riski de artar. Bu riskin artışı kromozom bozukluklarındaki artışla da ilişkilidir.
Sağlıklı seçimler yapın
- Gebelik öncesi muayene olun. Gebelik öncesi doktorunuzla görüşün.Doktorunuz risklerinizi ve yaşam tarzınızı değerlendirecek,risk durumunuzu belirleyecektir.Eğer gebe kalmakta zorlanıyorsanız bu konuda size gerekli desteği verecektir.
- Gebe kaldıktan sonra düzenli kontrole gidiniz.Bu kontrollerde doktorunuz sizi ve bebeğinizi kontrol edecektir. Bu arada size önemsiz gibi görünse de kendinizde algıladığınız değişiklikleri ve belirtileri doktorunuza aktarınız.
- Sağlıklı beslenin:Gebelik sürecinde daha fazla miktarda folik asit,kalsiyum,demir,protein ve diğer besin unsurlarına ihtiyaç duyarsınız. Eğer zaten beslenmenize dikkat ediyorsanız bu alışkanlığınızı sürdürünüz.Gebe kalmazdan birkaç ay önce günde 400mcg folik asit almaya başlamanız doğru olur.
- Kilo alışınız kontrollü olmalıdır. Bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyecek şekilde kilo almalısınız.Tüm gebelik süresince 12-15 kiloluk bir artış idealdir.
- Fiziksel olarak aktif olun:Doktorunuz yatak istirahati önermediği sürece aktif kalmanız,egzersiz yapmanız yerinde olacaktır.Bu ,gebelik nedeni ile hissettiğiniz sıkıntıları azaltacak, enerji seviyenizi yükseltecek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.Eğer sağlık problemleriniz var ise veya daha önceki gebeliklerinizde erken doğum problemi yaşadı iseniz, herhangi bir egzersiz programına katılmadan önce doktorunuza danışınız.
- Riskli maddelerin kullanımından uzak durunuz:Alkol, tütün ve uyuşturucu ilaç kullanımı gebelikte kesinlikle uzak durulması gereken davranışlardır.Orta derecede alınan alkol dahi bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir.Sigara içilmesi erken doğum,düşük doğum ağırlıklı doğum ve plasenta problemleri açısından riskinizi artırır. Reçeteli ve reçetesiz satılan her türlü ilaç konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.
- Kromozom anormallikleri için yapılan testler hakkında bilgi alın: Amniyosentez ve koryonik villus örneklemesi gibi testler anne karnındaki bebeğin kromozomal anormalliklerini tespit etmek için istenebilir. Bu prosedürler düşük miktarda da olsa belli riskleri içerirler.Bu testler hakkında doktorunuzla konuşmalı ve karşı karşıya kalabileceğiniz durumlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]