BEL SOĞUKLUĞU-Gonore
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bel soğukluğuna (gonore) ,gonokok (Neisseria gonorrhoeae) adı verilen bir bakteri neden olmaktadır.Kadın ve erkekte üretra (mesaneden idrarı dışarı taşıyan borucuk),rektum (kalın bağırsağın son kısmı) ve boğazda enfeksiyona neden olabilir.Ayrıca kadınlarda rahim ağzı sıkça yerleştiği yerlerdendir.
Bel soğukluğu çoğu insana cinsel yolla bulaşır.Doğum yaptığı sırada bel soğukluğu olan kadınlar hastalığı doğan bebeklerine geçirebilirler.Böyle bir durumda özellikle bebeklerin gözleri tutulur (oftalmia neonatorum).
BELİRTİLER
Bel soğukluğunun erkeklerdeki belirtileri
- İdrar yaparken ağrı
- Penis ucundan gelen iltihaplı akıntı
- Testislerde ağrı ve şişme (genellikle tek taraflı)
Kadınlarda ise hastalık rahim ağzı ve üretrayı tuttuğunda
- Vajinal akıntıda artış
- İdrar yaparken ağrı
- Ara kanamaları ve özellikle cinsel ilişki sonrası kanama
- Karın ağrısı
- Leğen kemiği içerisinde hissedilen ağrı
Hastalık rektumu tuttuğunda
- Anüs etrafında kaşıntı
- Rektumdan gelen iltihaplı akıntı
- Rektumdan kan gelmesi (özellikle tuvalet kağıdının üzerinde parlak kırmızı lekeler şeklinde görülür)
- Büyük abdest yaparken zorlanma
Göz tutulduğunda
- Gözde ağrı
- Işığa hassasiyet
- Gözden iltihap gelmesi
Boğaz tutulumu olduğunda
- Boğaz ağrısı
- Boyundaki lenf düğümlerinde şişme görülür.
Yukarıda bahsedilen belirtiler sizde mevcut ise en kısa zamanda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.Eğer gonore teşhisiniz doğrulanır ise cinsel partnerlerinizin de mutlaka kontrol ve gerekirse tedavi edilmeleri gerekir.Aksi durumda hastalık karşılıklı bulaştırmalar nedeni ile bir türlü tedavi edilemez.
Neden olur?
Bel soğukluğu (gonore) nedeni Neisseria gonorrhoeae adı verilen bir bakteridir.Bu bakterinin alınması sıklıkla cinsel ilişki sırasında gerçekleşir.
Risk faktörleri
Bu hastalığı almak açısından aşağıda sıralananlar risk faktörleridir.
- Genç yaş
- Yeni cinsel partner
- Çok sayıda cinsel partner
- Daha önceden gonore geçirmiş olmak
Komplikasyonlar
Tedavi edilmeyen bel soğukluğu ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Bunların başlıcaları aşağıda sıralanmıştır.
- Kadında kısırlık:Tedavi edilmeyen bel soğukluğu rahim ve fallop tüplerine yayılabilir ve pelvik inflamatuar hastalık (PID) denilen tabloyu oluşturabilir.Bu tablo oluştuğunda tüplerde oluşacak hasar ileride gebe kalma konusunda ciddi sıkıntılar yaratabilir. PID oluştuğunda karın ağrısı,sırt ağrısı,adet düzensizlikleri,cinsel ilişkide ağrı ve pis kokulu vajinal akıntı görülebilir.Ciddi bir şekilde ele alınıp tedavi edilmesi gereken bir tablodur.Kısırlık
- Erkekte kısırlık:Uygun şekilde tedavi edilmeyen bel soğukluğu erkeklerde epididimit denilen tabloyu oluşturarak erkeğin kır kalmasına neden olabilir.
- Eklem iltihabı:Bel soğukluğuna neden olan bakteri kana karışıp vücudun diğer yerlerinde de iltihaplanma oluşturabilir.Özellikle eklemler sevdiği yerleşim alanlarıdır.Ateş,ciltte döküntü,ciltte yaralar,eklem ağrıları,eklemlerde şişlik ve eklem hareketlerinde kısıtlanma olabilir.
- AIDS/HIV riskinde artış:Bel soğukluğu olmanız HIV virüsünü almanızı (AIDS e neden olan virüs) kolaylaştırır. HIV virüsü ve bel soğukluğu ile enfekte olanlar bu hastalıkları cinsel partnerlerine daha kolay bir şekilde bulaştırmaktadırlar.
- Bebeklerde görülen komplikasyonlar:Doğum sırasında annesinden gonore alan bebeklerde körlük,kafa derisinde yaralar,eklem enfeksiyonları görülebilmektedir
Rahatsızlığınızın bel soğukluğu olup olmadığını anlamak için doktorunuz hastalığın yerleşmiş olmasından şüphelenilen bölgelerinden(üretra,boğaz,rektum) örnek alarak incelenmek üzere labaratuara yollayacaktır.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan bir kişide diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların da görülme ihtimali artmıştır.Bu yüzden doktorunuz diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da inceleme yapmak isteyebilir.
Eş zamanlı olarak birden fazla cinsel yolla bulaşan hastalık bir arada olabilir.
Tedavi
Erişkinlerde bel soğukluğu tedavisi antibiyotiklerle yapılır.Uygun antibiyotiği doktorunuz belirleyecektir.Burada önemli olan uygun antibiyotikle yeterli süre tedavi olmaktır.Bu arada cinsel partnerlerinde tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
Bel soğukluğu varken doğum yapan annelerin bebeklerinde ise gözde gelişecek enfeksiyonları önlemek için antibiyotikli göz damlaları ve gerekirse sistemik antibiyotik tedavileri uygulanır.
Önleme
- Kondom kullanımı:Seks yaparken kondom (prezervatif) kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemede en başarılı yöntemdir
- Anormal belirtileri olan kişilerle cinsel ilişkide bulunmayın:İdrar yaparken yanma,cinsel bölgesinde döküntü gibi normal dışı belirtileri olanlarla ilişkiden kaçının.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]