SERVİKAL YETMEZLİK ve CERCLAGE (RAHİM AĞZINA DİKİŞ ATILMASI)
Yolunda giden bir gebelikte rahim ağzı sıkı bir şekilde kapalıdır ve açılıp bebeğin düşmesine izin vermez. Fakat bazı kadınlarda yapısal nedenlerle veya sonradan gelişmiş bazı problemler nedeni ile gebeliğin büyümesi ile oluşan basınç artışı, rahim ağzının açılmasına ve neticede gebeliğin sonlanmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durumda servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) ten bahsedilir. Rahim ağzı yetmezliğine bağlı olarak gelişen düşük ve erken doğumlar genellikle gebeliğin 12-24. haftaları arasında ve sıklıkla da 20. haftadan sonra gerçekleşirler. Bu düşük ve erken doğumların en belirgin özelliği rahim ağzının açılması aşamasında ağrı duyulmamasıdır.
Geçmişinde, yukarıda tarif edilen şekilde gelişmiş, erken doğum veya düşüğü olan gebelerde, benzer şanssızlığın tekrarlamaması için, rahim ağzına “cerclage” denilen dikişin atılması düşünülebilir. Bu dikiş ile rahim ağzı adeta bir torbanın ağzını büzermişçesine dikiş ile sıkılaştırılır. Böylece mekanik olarak desteklenmiş olan rahim ağzının, gebeliğin ilerleyen haftalarında oluşacak basınç artışına direneceği ve rahim ağzının açılmasının oluşmayacağı umulur.
Fakat bu prosedürün kendisi de, su kesesinin erken açılmasına neden olarak, erken doğuma neden olabilmektedir.
ALTERNATİF TEDAVİLER VARMIDIR?
Yapılabilecek tek alternatif tedavi, yatak istirahatıdır. Hatta bazı otörlere göre yatak istirahatı asıl tedavidir.
CERCLAGE NASIL YAPILIR?
Cerclage işlemi anestezi altında yapılır ve 20-30 dakika arasında bir zaman alır. Jinekolojik muayenenin yapıldığı pozisyonda, gerekli saha hazırlığı yapıldıktan sonra, özel bir bant ile rahim ağzına çepeçevre dikiş konulur
NE GİBİ KOMPLİKASYONLAR OLUŞABİLİR?
- Rahatsızlık hissi ve hafif kramplar
- Vajinal kanama ve lekelenme
- Enfeksiyon
- Su kesesinin açılması
- Düşük veya erken doğum
- Rahim ağzının zedelenmesi
NE ZAMAN DÜZELİRİM?
Genellikle operasyon sonrası gün eve gidebilirsiniz. İlk bir kaç gün hafif bir vajinal kanama veya lekelenme olması normaldir.7-10 gün sonra günlük aktivitenize dönmenize izin verilebilir. Fakat her zaman için ağır işlerden kaçınmalısınız.
Ağrınız, kanamanız, kasılmalarınız olursa hemen doktorunuzla temasa geçmelisiniz.
Her şey yolunda gittiği takdirde doktorunuz 36. gebelik haftasında rahim ağzındaki dikişi alacaktır.
Telefon: (542)-216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Elektronik posta: [email protected]