ENDOMETRİUM KANSERİ
Rahmin iç tabakası olan endometriumdan köken alan bir kanserdir. Kadın üreme organlarını ilgilendiren kanserleri içinde en sık görülenidir. Bu kanserin bir özelliği de sıklıkla vajinal kanamalar şeklinde belirti vermesi ve kanser daha rahim dışına atlamadan yakalanabilmesidir. Bu aşamada sadece rahmin alınması şeklindeki bir tedavi yeterli olabilmektedir. Her yaş grubunda görülebilmekle beraber en çok menopoz sonrası karşımıza çıkmaktadır.
ENDOMETRİUM KANSERİ BELİRTİLERİ:
Endometrium kanserinin en sık görülen belirtisi anormal vajinal kanamadır.
- Halen adet görmekte olan bir kadında adet dönemi dışında olan kanamalar veya uzamış ve aşırı kanamalı adetler normal kabul edilemez ve mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
- Menopoza girmiş bir kadında ise tek bir damla dahi olsa hiç bir kanama normal kabul edilemez. Bu özellikle menopoz için hormon tedavisi almayanlarda kesinlikle geçerlidir. Hormon tedavilerinin bazı tiplerinde kanama olması normaldir.
ENDOMETRİUM KANSERİ TEŞHİSİ ve EVRELEME
Anormal vajinal kanaması olanlarda doktorun ilk yapmak isteyeceği; rahmin içinden bir doku örneği alıp bunu patolojik olarak inceletmektir. Bu amaca yönelik olarak
- Endometrial biyopsi: Genellikle muayenehane şartlarında yapılır, rahmin içinden alınan doku örneği incelemeye yollanır
- Histeroskopi: Ameliyathane şartlarında yapılır, kısa süreli hastane yatışı gerektirir. Işıklı bir optik cihazla rahmin içine girilip, direkt gözlem altında şüpheli alanlardan biyopsi yapılır.
Bir hastaya endometrium kanseri tanısı konulduğunda, ikinci aşama hastalığın evrelenmesidir. Evreleme hastalığın ne kadar yayıldığının bir ölçüsüdür. Evreleme yapılırken
- Kanserin rahim duvarına ne kadar yayıldığı
- Çevre ve uzak organlara yayılıp yayılmadığı değerlendirilir. Bunun için gerekirse röntgen, ultrason, CT veya MR gibi incelemeler istenebilir.
En düşük evrede (stage 1) kanser rahmin iç tabakası ile sınırlı iken son evre olan stage 4 te uzak organlarda (örneğin karaciğerde) metastaz vardır. Genel olarak düşük evrelerdeki kanserin tedavisi daha kolay ve yüz güldürücüdür, evre yükseldikçe daha karmaşık, pahalı tedaviler gerekebilir ve tedavi her zaman yüz güldürmeyebilir.
TEDAVİ
CERRAHİ: Rahim, yumurtalıklar ve tüplerin alınması şeklinde yapılır. Amaçlardan biri de kanserin rahim duvarına ne kadar ilerlediğini (invazyon) tespit etmektir. Ameliyat sırasında lenf düğümlerinden de örnekler alınarak, kanserin buralara atlayıp atlamadığına bakılır.
Hastanın aşırı şişman olması veya diğer sağlık problemlerinin ameliyat yapılmasına izin vermediği vakalarda ışın tedavisi uygulanabilir.
CERRAHİ SONRASI
Cerrahi girişimi takiben nelerin yapılacağını
- Cerrahi sırasında elde edilen bilgilere dayanılarak yapılan evreleme, yani hastalığın ne kadar yayıldığının değerlendirilmesi
- Ameliyatta alınan tümör dokusundaki hücrelerin “grade”i yani ne kadar saldırgan oldukları veya hastalığın ne kadar kötü olduğunun bir ölçüsü denilebilir.
- Tümörü oluşturan hücrelerin tipi (tümörün histolojik tipi)
GEBELİK ve ENDOMETRİUM KANSERİ
Endometrium kanseri genellikle menopoz sonrası görülmekle beraber üreme çağındaki kadınlarda da az da olsa görülebilmektedir. Genç yaşta endometrium kanserine yakalanan ve ileride çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların, tedavi seçenekleri konusunda doktorları ile görüşmeleri yerinde olacaktır.