GEBELİK ve ALKOLLÜ İÇKİLER
Takip ettiğimiz gebelerden zaman zaman alkollü içki tüketimi ve riskleri konusunda sorular almaktayız. Bilindiği gibi alkol toksik bir madde olup, gebe olmayanların bile ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Gebelikte alkol tüketimi ile ilgili emniyetli bir sınır tespit edilememiştir. Yani şu miktardan az tüketildiği takdirde hiç bir problem olmaz denilebilecek bir miktar bulunmamaktadır. Bu nedenle gebelik sürecinde ve hatta gebe kalmaya karar verdikten sonra hiç içki içmemek en doğru tercih gibi durmaktadır.
Fakat bir nedenle içki içmek isterseniz haftada bir veya iki kadeh şarap veya onun eşdeğeri alkollü içkiden fazlasını kesinlikle tüketmemelisiniz.Bu miktarda tüketilen alkollü içeceklerin bir zarar verdiğine dair kanıt bulunmamaktadır.
Gebelikte alınan alkol bebeğe nasıl zarar verir?
Alınan alkol kandan plasentaya (bebeğin eşi) ve oradan da direkt olarak bebeğe ulaşır.Bebeğin karaciğeri en geç olgunlaşan organlardandır ve olgunlaşma süreci gebeliğin son dönemlerinde ve hatta doğumdan sonra tamamlanır.Bebeğe ulaşan alkol bebeğin karaciğeri tarafından yeterince hızlı zararsız hale getirilemeyecektir ve alkole fazlaca maruz kalan bebekte gelişim etkilenecektir.
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında alınan alkol düşük riskini ve sakatlık riskini artırmaktadır.Yine son zamanlarda yapılan çalışmalar erken gebelik döneminde alınan alkolün erken doğum ( prematür doğum) ve düşük doğum ağırlığı riskini artırdığını göstermektedir.
Gebeliğin ikinci yarısında alınan alkol, özellikle de tolere edilebilecek haftada maksimum 2 ünite içki ( iki küçük kadeh şarap veya eşdeğeri) sınırını geçtiğinde doğan çocukta öğrenme zorlukları ve çeşitli davranış bozukluklarına neden olabilmektedir.
Aşırı alkol tüketimi (günde altı üniteden fazla) fetal alkol sendromu (FAS) denilen tablonun gelişmesine neden olmaktadır. Fetal alkol sendromu gelişen çocuklarda
- Gelişme geriliği
- Yüz yapısında anormallikler
- Öğrenme ve davranış bozuklukları görülmektedir.
En sağlıklı seçim:
Gebelik sürecinde alkol tüketimi ile ilgili tespit edilebilmiş emniyetli bir sınır bulunmadığı için en iyisi alkolden tamamen uzak durmaktır.
Bir nedenle gebe iken içki almak isterseniz bunu gebeliğin ilk üç ayı geçtikten sonra ve haftada en fazla iki ünite alkol alacak kadar yapmalısınız.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]