GEBELİKTE ELDE UYUŞMA NEDEN OLUR?
(KARPAL TÜNEL SENDROMU)
Karpal Tünel Sendromu
Gebelerin yaklaşık %30 u ilerleyen gebelik haftalarında Elde uyuşma,iğne batması hissi (özellikle başparmak,işaret parmağı ve orta parmakta)
- El bileğinden dirseğe kadar vuran keskin ağrılar
- Parmaklarda yanma hissi
- Özellikle sabahları eldeki eklemlerde sertlik ve kramplar
- Geceleri elde oluşan ağrı ve uyuşma hissi ile uykudan uyanma
- Ele aldığı eşyaları sık sık düşürme
- Otomobil kullanırken ellerde oluşan uyuşma
Bu şikayetlerin çoğuna "Karpal Tünel Sendromu" denilen durum neden olmaktadır. Bunun dışında daha az sıklıkla: boyun eklemlerindeki artritler, boyun fıtıkları veya ele ve kola giden sinirlerin omurgaya yakın bölgelerde sıkışması neden olarak ortaya çıkabilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu nedir?
Ele giden sinirlerden biri olan "Median sinirin" el bileğinde içinden geçtiği bir tünel bulunmaktadır (Karpal tünel). İşte Median sinir bu tünelde bir nedenle (gebelikte dokularda oluşan ödem nedenlerden sadece bir tanesidir) sıkıştığında sinir normal görevlerini yapamamaya başlar ve yukarıda sıralanan şikayetler oluşmaya başlar.Tekrarlayıcı bilek hareketlerinin yapılıyor olması (bilgisayar kullanımı, iş yaparken devamlı kullanılan bir alet ) problem oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Bunun dışında romatizmal hastalıklar,diyabet,tiroit hastalıkları de hastalık oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Teşhis
Özellikle gebelerde sadece alınan öykü teşhisi koymaya genellikle yeterli olmaktadır.Ama başka durumlarda ortaya çıkan belirtileri değerlendirirken "sinir iletim çalışmaları" yapılarak problemin neden kaynaklandığı anlaşılmaya çalışılır.
Tedavi
Gebelerde Karpal tünel sendromu tanısı konulduğunda, genelde destekleyici tedavilerle , gebelik süresi tamamlanmaya çalışılır, çok fazla radikal işlemler önerilmez.Çünkü gebeliğin tamamlanması ile ödem çözülecek ve sinir rahatlayacaktır.Gebelere genelde önerilenler
- Tuz alımlarını azaltmaları
- Sık pozisyon değiştirmeleri
- Çalışırken sık sık mola vermeleri
- Aynı noktaların devamlı zedelenmemesi için , tekrarlayıcı hareketler içeren işlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaları
- Gece yatarken ellerini nötral pozisyonda destekleyecek bir sargı (atel) kullanmalarıdır.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]