GEBELİK KOLESTAZI
Kolestaz , safra akımının yavaşladığı veya durduğu tabloya verilen isimdir.Safra tembelliği olarak da adlandırılabilir. Gebelik sırasında oluşan kolestaz genellikle son üç ayda karşımıza çıkmakla beraber , gebeliğin herhangi bir döneminde de oluşabilmektedir. Genellikle de gebeliğin sona ermesi ile beraber ortadan kalkmaktadır.
Kolestaz tablosu gebe kadına epeyce bir rahatsızlık verse de genellikle bebeğe bir zarar vermez. Fakat bebeğin erken doğma riskini artırır.
NEDEN OLUR?
Gebelik kolestazının neden oluştuğu bilinmemektedir. Muhtemelen gebelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler , safra kesesi fonksiyonlarını etkilemektedir.Safra kesesi, normalde safrayı depolayan ve gerektiği zaman kasılarak içeriğini on iki parmak bağırsağına yollayarak sindirime yardımcı olan bir organdır. Gebelik kolestazı oluştuğunda safra akımı yavaşlamakta ve hatta karaciğere doğru geri tepmektedir. Bu durumda safra kana karışarak kolestaz tablosu oluşmaktadır.
RİSK FAKTÖRLERİ
Aşağıda listelenen durumlar gebelik kolestazı oluşma riskini artırır
- Daha önceki gebelikte kolestaz oluşmuş ise
- Ailede kolestaz öyküsü var ise
- Karaciğer ile ilgili problemleriniz var ise
- İkiz gebelik taşıyorsanız
BELİRTİ ve BULGULAR
Gebelik kolestazının en sık görülen belirtisi özellikle avuç içleri ve ayak tabanlarında yoğunlaşan yoğun kaşıntıdır. Kaşıntı vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir ve geceleri daha yoğun olarak hissedilir. Ciltte döküntü genellikle oluşmaz. Kaşıntı dışında:
- Yorgunluk
- Ciltte ve gözlerde sararma
- Koyu renkli idrar
- Gaita renginin açılması
- İştah kaybı gözlenebilir.
TEŞHİS
Doktorunuz hikayenizi öğrenip muayenenizi yaptıktan sonra bazı kan testleri yaparak teşhise ulaşabilir. Karaciğer fonksiyon testleri , biluribin seviyesinin ölçümü yol gösterici olacaktır.
TEDAVİ
Tedavide amaç sizin konforunuzu sağlarken , bebeği de emniyette tutmaktır. Kaşıntınızı gidermeye ve kandaki safra tuzlarının seviyesini düşürmeye yönelik ilaçlar verilebilir. Bu arada K vitamini verilerek doğum ve sonrasında aşırı kanamalar önlenmeye çalışılır.
Uygun aralıklar ile bebeğe NST yapılarak durumu değerlendirilir. Bebeğin akciğerlerinin yeterince geliştiği kanaati oluştuğunda ise bebek doğurtulur.Bu genellikle 37. hafta civarında gerçekleştirilir. Doktorunuz doğum için en uygun zamanı belirleyecektir.
SİZİN YAPABİLECEkLERİNİZ
- Kaşıntı önleyici kremleri ve diğer ilaçları size önerildiği şekilde kullanın
- Kaşıntıyı azaltmak için soğuk duş yapabilirsiniz.
- Kaşırken cildi zedelememek açısından , tırnaklarınızı kısa kesiniz
- Şikayetleriniz kötüler ise veya doğum belirtileri çıkar ise hemen doktorunuzu arayınız.
Dr.Hüseyin ŞENYURT
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
GSM: +90(542) 216 32 32
Tunus Caddesi 50A/7 Ankara - Turkey
Email: [email protected]
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
GSM: +90(542) 216 32 32
Tunus Caddesi 50A/7 Ankara - Turkey
Email: [email protected]