GEBELİK VE KANSER
Nadiren, gebe gibi bir kadında kanser teşhis edilebilir. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, radyoterapi ve ameliyatlar, anne karnındaki bebek açısından ciddi riskler oluşturabilecekleri için doktorun izlenecek yol açısından pek çok faktörü göz önüne alarak karar vermesi gerekecektir. Böyle bir hastada nasıl bir yol izleneceği belirlenirken
- Gebeliğin kaç haftalık olduğu
- Kanserin türü ve yerleşim yeri
- Kanserin ne derece ilerlemiş olduğu
- Kanserin ne kadar hızlı büyüdüğü
- Başka sağlık problemleri olup olmadığı göz önüne alınır.
Gebe olmayan bir kadında kanser teşhis edildiğinde; kanserin tipine ve yerleşim yerine göre cerrahi müdahale ve takiben radyoterapi (ışın tedavisi) ve/veya kemoterapi (ilaç tedavisi) önerilebilir. Fakat birlikte gebelik söz konusu ise:
- Verilecek radyoterapi anne karnındaki bebek için zararlı olabilir ve bu yüzden gebelik sırasında genellikle kullanılmaz.
- Radyasyon kullanan çeşitli görüntüleme metotları gerekli olduğunda (röntgen ,CT gibi) gebelik sırasında da kullanılabilir.Fakat mümkün ise ultrason ve MR gibi radyasyon kullanmayan metotlar tercih edilir.
- Kemoterapi ilaçları, genellikle ilk üç ayda kullanılmazlar. Fakat bazı kemoterapi ilaçları ikinci ve üçüncü trimestrda (yani üçüncü aydan sonra) kullanılabilmektedir.
Kemoterapinin olası yan etkilerinden sakınmak için, doktorlar genellikle kemoterapiden kaçmaya çalışırlar. Fakat bu arada kanserin ne kadar ilerlemiş olduğu ve ne hızla büyüdüğünü de göz önüne alırlar.
- Kanser, gebeliğin ilk üç ayında teşhis edilmiş ise: önce gebelik kürtaj ile sonlandırılıp daha sonra kanser tedavisi için gerek işlemlerin yapılmasına geçilebilir.
- Kanser gebeliğin son üç ayında teşhis edilmiş ise bebeğin en kısa zamanda doğurtulması ve daha sonra kanser tedavisine geçilmesi söz konusu olabilir. Bu amaçla: amniyosentez yapılıp bebeğin akciğerlerinin gelişme derecesi değerlendirilebilir. Bebeğin yeterince gelişmiş olduğu anlaşıldığında doğum vajinal yolla veya sezaryen ile gerçekleştirilebilir.
- Kanser ikinci üç ayda (3-6 ay arası) teşhis edilmiş ise: kemoterapi ve radyoterapi için son üç aya girilmesi beklenebilir.
Bu arada ,bu söylenenler hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Her zaman için birinci öncelik anne hayatına verilir.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]