Amerikan Kadın Doğum Cemiyetinin (ACOG)
Kordon Kanı Bankacılığı Hakkında Görüşü
Kordon kanı saklatmayı düşünen gebelerin doktorları;kamusal ve özel kordon kanı bankacılığının avantaj ve dezavantajları konusunda dengeli bilgilendirme yapmalıdırlar.
Bir zamanlar doğum eyleminin neticesinde ortaya çıkan bir atık olarak düşünülen plasenta (eş) ve kordon , günümüzde ise hayat kurtarıcı olma potansiyelini barındıran kök hücreleri barındıran bir kaynak olarak görülmektedir.
Kurulan özel kordon kanı bankaları;yeni doğanlardan alınan kordon kanlarını ,aynı çocuğun veya aile bireylerinin gelecekte doğabilecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere,belli bir ücret karşılığında saklamak üzere kurulmuşlardır.
Günümüzde ,kordon kanını ihtiyacı olan herkesin kullanabilmesi için ,kordon kanını ücretsiz olarak saklayan ,kamuya ait kordon kanı bankaları da bulunmaktadır.Bu bankaların işleyiş şekli aynı normal kan bankaları gibi olmaktadır.
ACOG Genetik komitesi başkanı Dr.Anthony R.Gregg "Kordon kanı saklatanlar şunu bilmelidirler ki:saklanan kordon kanının , söz konusu bebeğin veya ailesinin ihtiyaçları için kullanılma ihtimali çok düşük olduğunun farkında olmalıdırlar" demektedir.
ACOG kordon kanı bankacılığı lehinde veya aleyhinde bir tavır almamaktadır.Fakat bu konuda hastalarına danışmanlık veren hekimlerin,kordon kanı saklanan bir bebeğin ileride bu kana ihtiyaç gösterme ihtimali konusunda güvenilir bir veri olmadığını mutlaka vurgulamalarını istemektedir.Bazı uzmanlar kordon kanı saklanan kişinin bu kanı gelecekte kullanma ihtimalinin 1/2700 olduğunu belirtirken , diğerleri bu ihtimalin çok daha az olduğunu söylemektedirler.
Kordon kanı bankacılığı konusunda hastalarını bilgilendiren hekimler ,ne kadar bir süre saklanabileceğinin de kesin olarak bilinmediğini hastalarına belirtmelidirler.
Saklanan kordon kanındaki kök hücreler, metabolik hastalıkların veya diğer genetik hastalıkların tedavisinde kullanılamazlar.Çünkü kök hücrelerin kendisi de bu bozukluğu taşımaktadırlar.
Dr.Gregg ;kordon kanı saklanan bir bebekte daha sonra "çocukluk çağı lösemisi" geliştiği takdirde ,saklanan kordon kanının yukarıdaki paragraftaki gerekçe ile kullanılamayacağını belirtmektedir.
399 numaralı bu komite kararı "Obstetrics &Gynecology." dergisinin Şubat 2008 sayısında yayınlanmıştır.
Yazının orjinalini aşağıdan indirebilirsiniz
kordon_kan_acog.pdf | |
File Size: | 64 kb |
File Type: |
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]