MASTİT (MEME İLTİHABI)
Meme dokusunda, genellikle enfeksiyonlara bağlı gelişen bir durumdur. Sıklıkla emzirmekte olan kadınlarda görülür. Emzirme döneminde olmayan kadınlarda da görülürse de bu sık rastlanan bir durum değildir. Genellikle meme ucundaki bir çatlaktan veya yaradan giren mikropların süt bezlerini iltihaplandırması ile oluşur. Bazen meme ucuna yapılan piercing işlemi sonrası görülmektedir.
Mastit belirtileri nelerdir?
Göğüste belli bir bölgede sertlik, kızarıklık ve şişme en tipik belirtilerdir. Genellikle meme ucuna yakın bir bölgeden başlar ve bu arada ateş yükselmesi ve grip benzeri belirtiler de ortaya çıkabilir.
Mastit mi? Süt bezi tıkanması mı?
Emzirmekte olan kadınlarda, süt kanallarında tıkanma zaman zaman olabilmektedir. Böyle bir durumda, tıkanan kanalla ilgili süt bezinin olduğu bölge şişecek ve üzerindeki ciltte bazen kızarıklık oluşacaktır. Tıkanan kanal genellikle 1-2 gün içerisinde açılır ve belirtiler kaybolur. Fakat bazen tıkanmış olan süt kanalında iltihap başlar ve olay mastit şekline döner.
Süt kanalında tıkanmadan şüphelenildiğinde, etkilenmiş göğsü daha sık emzirerek ve masaj yaparak, tıkanmanın açılması hızlandırılabilir.
Mastit tedavisi
Mastit tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Fakat hafif vakalar bazen herhangi bir tedavi verilmeden kendiliğinden geçebilmektedir. Emzirme döneminde göğsünüzde hassas ve şiş bir bölge fark ederseniz, bu gelişmekte olan bir mastit tablosu olabileceği gibi, tıkalı bir süt kanalı da olabilir. Olayı bir süre gözlemeniz uygun olacaktır, bu arada emzirmeye devam edin ve masaj yapmayı deneyin. Eğer belirtiler şiddetlenir ise doktorunuzla görüşmeniz yerinde olacaktır. Verilen antibiyotikle enfeksiyon bir kaç gün içinde gerileyecektir.
Komplikasyonlar nelerdir?
Bazen memenin iltihaplanan bölgesinde apse gelişebilir. Böyle bir durumda biriken püy bir enjektörle çekilerek alınır veya daha ileri durumlarda cerrahi olarak drenaj yapılır.
Bir kaç ilave
Bebeğinizi emzirirken mastit oluştuğunda, emzirmeye devam ediniz. Böylece süt bezlerinde sütün birikip olayın daha kötüye gitmesi engellenir. Bebeğin emdiği sütten dolayı zarar görmesi söz konusu değildir, sütün içindeki bakterileri mide asidi yok edecektir.
Doktorunuzun verdiği antibiyotiğin bebeğinize zarar vermesi söz konusu değildir. Çünkü doktorunuz emzirme döneminde emniyetli olan ilaçları tercih edecektir.
Ateşinizi kontrol etmek için parasetamol, ibuprofen gibi ilaçları kullanabilirsiniz.
Telefon: (542)-216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Elektronik posta: [email protected]