TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER
Bilindiği gibi 20. gebelik haftasından önce gerçekleşen gebelik kayıplarına düşük (abortus) denilmektedir.Üç kere arka arkaya düşük olması durumunda ise alışkanlık haline gelmiş (habituel) düşükten bahsedilmektedir.Alışkanlık haline gelmiş düşük teşhisi alan bir vakada nedeni bulmaya yönelik bir dizi incelemenin yapılması yerinde olacaktır.Bu yazıda bu konu ile ilgili bilgileri bulacaksınız.
Nedenler
Tekrarlayan düşüğe neden olabilecek pek çok neden bulunmaktadır. Böyle bir problemi olan kadınlarda yapılan incelemelerde yaklaşık %50 vakada sorunun nedeni neden bulunabilirken, diğer yarısında bir neden bulunamamaktadır.
Embryo veya fetüsteki kromozomal problemler:
Annedeki bazı tıbbi problemler, annenin rahmindeki bazı problemler düşüğe neden olabilmektedir. Kromozomal problemler:Gebeliğin ilk 13 haftasında oluşan düşüklerin yarıdan fazlasında kromozomlarla ilgili bir problem vardır.Kromozomlar hücre çekirdeğinde bulunan ve genleri taşıyan oluşumlardır.Her bir kromozom çok sayıda geni taşımaktadır.Kromozomların sayıları veya yapıları ile ilgili problemler söz konusu olabilir.Sayısal olarak fazla veya eksil olabilirler.Böyle bir durumda fetüs olması gerektiği şekilde büyümeyecektir. Sıklıkla düşük olayı,bu şekilde problemli bir embryo veya fetüsün vücut tarafından algılanıp gebeliğin sonlandırılması olayıdır.Bu tip problemlerin çoğu şans eseri oluşur ve anne veya babanın genel sağlık durumu ile ilgisizdir.Az sayıda düşük vakasında ise anne veya babadaki kromozomal problem gelişmekte olan embryo veya fetüse yansıyarak düşük nedeni olabilmektedir. Bu tip problemleri araştırmak için düşük materyalinde, anne ve babada kromozomal incelemeler yapılır.
Rahimle ilgili problemler:
Rahimde görülen değişik problemler tekrarlayan düşüklere neden olabilmektedir.Bu problemlerin başlıcaları aşağıda sıralanmıştır:
- Rahimde perde olması (uterus septus)
- Rahimdeki miyomlar
- Gebeliğin ortalarında rahim ağzının doğum ağrısı hissedilmeden açılması ( servikal yetmezlik)
Tıbbi durumlar:
Annede mevcut bazı rahatsızlıklar tekrarlayan düşüklere neden olabilmektedir. Bunların başlıcaları aşağıda sıralanmıştır
- Lupus ve diğer otoimmün hastalıklar
- Ağır kalp hastalıkları
- Ağır böbrek hastalıkları (özellikle yüksek tansiyonla birlikte olduğunda)
- Diyabet
- Tiroit hastalıkları
- Rahimde enfeksiyon
- Polikistik over sendromu
Olası faktörler:
Düşüğe neden olduğundan şüphelenilen fakat sebep sonuç ilişkileri tam olarak gösterilememiş faktörler de söz konusudur.Bunlar hormon dengeleri ile ilgili bazı durumlar ve bazı kan hastalıklarıdır. Doktorunuz böyle bir durumdan şüphelendiğinde gerekli testleri isteyecek ve neticeye göre de gerekli önerilerde bulunacaktır. Bunlardan bazıları aşağıdadır:Hormonal dengesizlikler:Progesteron ,rahmin iç tabakasını gebeliğin yerleşmesi için hazırlayan bir hormondur.Progesteron hormonunun seviyesi yeterli olmadığı zaman ,rahmin iç tabakası ( endometrium) gebeliğin yerleşmesi için yeterince hazırlanamaz ve düşük oluşabilir.Böyle bir olasılıktan şüphelenildiğinde doktorunuz kandaki progesteron seviyesini ölçecek ve bir düşüklük tespit ettiğinde size dışarıdan progesteron hormonu takviyesi yaparak, düşüğü engellemeye çalışacaktır.Bazı kan bozuklukları: Trombofili kanın pıhtılaşma kabiliyetinin arttığı bir dizi hastalığı tanımlamaktadır.Trombofili oluşturabilecek bir dizi genetik problem söz konusudur.Bu rahatsızlıklardan biri faktör V Leiden mutasyonudur.Böyle bir rahatsızlık tespit edilen gebelere kan pıhtılaşmasını azaltacak ilaçlar önerilir( aspirin,heparin,heparin fragmanları gibi)
Teşhis:
Tekrarlayan düşükleriniz var ise doktorunuz öncelikle sizin tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve özellikle düşüklerinizin ayrıntılarını bilmek isteyecektir.Yapılacak tıbbi muayeneden sonra genetik danışma için bir genetik uzmanına yönlendirilebilirsiniz.Ayrıca bir dizi test yaptırmanız da istenebilir. Bu testler
- Hormonlarınızı ve bağışıklık sisteminizi değerlendirmeye yönelik testler
- Sizin,eşinizin ve düşük materyalinin kromozomal yönden incelenmesi
- Enfeksiyonları tespit etmeye yönelik testler dir.
- Histerosalpingografi: Rahmin içine verilen bir ilaçla rahmin içi ve tüpler görüntülenir
- Histeroskopi:Işıklı bir aletle rahmin iç boşluğu gözlenir ve gerekirse ufak cerrahi müdahaleler yapılabilir.
- Ultrason:Ses dalgalarını kullanarak görüntü oluşturan bir cihazla rahim ve yumurtalıklar görüntülenir
- Sonohisterogram:Ultrason incelemesi sırasında rahmin içine sıvı verilerek buradaki oluşumların daha net görülmesi sağlanır.
Tekrarlayan düşükleriniz oldu ise; sonraki gebeliklerinizin planlayarak olması,erken teşhis edilmesi ve yakından izlenmesi doğru olacaktır. Başarılı bir gebelik sağlamak için
- Gebe kalmazdan önce tekrarlayan düşük nedenleri ile ilgili incelemelerin tamamlanmasını bekleyin
- Doktorunuzun önerilerine önem verin
- Gebe olduğunuzu düşündüğünüzde hemen doktorunuza başvurun
Tekrarlayan gebelik kayıpları yaşamış olsanız bile halen sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınız vardır. Bu düşüklerinizin nedeni bulunamamış olsa bile böyledir. Bu yüzden karamsarlığa kapılmadan doktorunuzun önerilerini yerine getirmeye devam ediniz.
Op.Dr.Hüseyin ŞENYURT
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]
Tunus Caddesi 50A/7 ANKARA
Tel:(312) 431 71 71
GSM: (542) 216 32 32
Elektronik posta: [email protected]